" jobs make your life easier "

homeaboutlinkiestutorialfree page















PROFILE

Hello! We're from SMK Taman Desa, Rawang. We're 16 years old.

Lets chat!


TOPICS



CREDIT

href=>
iAm=>"AMYZA",
iAm=>"NASUHA",
iAm=>"ATHIRAH",
iAm=>"SARAH"
HELLO TEENS
CHEF
written by suaiszara at Thursday, July 17, 2014 & got 1 Comments


Tukang masak atau lebih sinonim digelar 'chef' adalah orang yang merupakan seorang tukang masak profesional yang mahir dalam semua aspek penyediaan makanan. 

Jawatan-jawatan Pentadbir Dapur

*Sous-chef de cusine (Penolong Ketua Tukang Masak)
Membantu Chef untuk menjalankan tugas-tugas pentadbiran mewakili chef ketika cuti atau tidak hadir.


*Chef de partie (Penolong Kanan)
Menguruskan bahagian-bahagian yang terdapat di dapur seperti 
bahagian penyediaan bahan mentah, bilik sejuk/peti sejuk, bahagian masak nasi, penyediaan jamuan dan dia juga ialah seorang yang mahir dalam bahagian 'ala-Carte'.

*Cuisiner (Tukang Masak)
Tukang masak ini bertanggungjawab membuat menu yang tertentu seperti yang diminta oleh pelanggan.

*Pembantu Tukang Masak
Ditugaskan di bahagian masing-masing tetapi mereka merupakan penolong tukang masak secara terus. Biasanya mereka akan ditugaskan untuk menyediakan bahan-bahan masakan serta menjaga semua peralatan dapur dan kebersihan dapur.

*Stewards (Pencuci Pinggan Mangkuk)
Mereka ditugaskan untuk mencuci semua peralatan dapur termasuk peralatan hidangan dan lain-lain. Mereka ini juga boleh ditugaskan untuk menyiapkan persediaan bahan untuk dimasak.

Antara universiti yang menyediakan perkhidmatan dalam bidang masakan ataupun kulinari adalah:- 


Blogger Suaiszarah said...

wahhhhh

 

Post a Comment