PROFILE
Hello! We're from SMK Taman Desa, Rawang. We're 16 years old.
Lets chat!
TOPICS
CREDIT
href=> iAm=>"AMYZA", iAm=>"NASUHA", iAm=>"ATHIRAH", iAm=>"SARAH" HELLO TEENS
|
CHEF written by suaiszara at Thursday, July 17, 2014 & got 1 Comments
Tukang masak atau lebih sinonim digelar 'chef' adalah orang yang merupakan seorang tukang masak profesional yang mahir dalam semua aspek penyediaan makanan.
Jawatan-jawatan Pentadbir Dapur
*Sous-chef de cusine (Penolong Ketua Tukang Masak)
Membantu Chef untuk menjalankan tugas-tugas pentadbiran mewakili chef ketika cuti atau tidak hadir.
*Chef de partie (Penolong Kanan)
Menguruskan bahagian-bahagian yang terdapat di dapur seperti
bahagian penyediaan bahan mentah, bilik sejuk/peti sejuk, bahagian masak nasi, penyediaan jamuan dan dia juga ialah seorang yang mahir dalam bahagian 'ala-Carte'.
*Cuisiner (Tukang Masak)
Tukang masak ini bertanggungjawab membuat menu yang tertentu seperti yang diminta oleh pelanggan.
*Pembantu Tukang Masak
Ditugaskan di bahagian masing-masing tetapi mereka merupakan penolong tukang masak secara terus. Biasanya mereka akan ditugaskan untuk menyediakan bahan-bahan masakan serta menjaga semua peralatan dapur dan kebersihan dapur.
*Stewards (Pencuci Pinggan Mangkuk)
Mereka ditugaskan untuk mencuci semua peralatan dapur termasuk peralatan hidangan dan lain-lain. Mereka ini juga boleh ditugaskan untuk menyiapkan persediaan bahan untuk dimasak.
Antara universiti yang menyediakan perkhidmatan dalam bidang masakan ataupun kulinari adalah:-
|
CHEF written by us atThursday, July 17, 2014 & got 1 Comments
Tukang masak atau lebih sinonim digelar 'chef' adalah orang yang merupakan seorang tukang masak profesional yang mahir dalam semua aspek penyediaan makanan.
Jawatan-jawatan Pentadbir Dapur
*Sous-chef de cusine (Penolong Ketua Tukang Masak)
Membantu Chef untuk menjalankan tugas-tugas pentadbiran mewakili chef ketika cuti atau tidak hadir.
*Chef de partie (Penolong Kanan)
Menguruskan bahagian-bahagian yang terdapat di dapur seperti
bahagian penyediaan bahan mentah, bilik sejuk/peti sejuk, bahagian masak nasi, penyediaan jamuan dan dia juga ialah seorang yang mahir dalam bahagian 'ala-Carte'.
*Cuisiner (Tukang Masak)
Tukang masak ini bertanggungjawab membuat menu yang tertentu seperti yang diminta oleh pelanggan.
*Pembantu Tukang Masak
Ditugaskan di bahagian masing-masing tetapi mereka merupakan penolong tukang masak secara terus. Biasanya mereka akan ditugaskan untuk menyediakan bahan-bahan masakan serta menjaga semua peralatan dapur dan kebersihan dapur.
*Stewards (Pencuci Pinggan Mangkuk)
Mereka ditugaskan untuk mencuci semua peralatan dapur termasuk peralatan hidangan dan lain-lain. Mereka ini juga boleh ditugaskan untuk menyiapkan persediaan bahan untuk dimasak.
Antara universiti yang menyediakan perkhidmatan dalam bidang masakan ataupun kulinari adalah:-
|
OUR BLOG
Assalammuailaikum! Hi :) our blog is about tips how to realize your dreams. Our blog is a blog about the artistic career of art. Sesiapa yang minat dalam bidang 'art' ni meh lah jenguk blog ni. Banyak kerjaya yang boleh anda capai. InsyaAllah with the help of this blog you can achieve your dreams as artistic.
|
Twitter
Sarah Aisyah
Amyza Hazeeqa
Nasuha Fahira
Nur Athirah
|
tutobies

Tutorials
Ubah background
scm music box
cbox
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
Tutorials
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
TUTORIAL
|
Free page

if you want to know about us and our blog please visit our twitter in linkies. career is important for an individual to achieve your goals. Nothing is impossible, the Word Itself says 'I' posibble! *peace yo* whatever we do, we must sincere.efforts ladder of success. Assalammuailaikum.
Follow @ahazeeqa
|
wahhhhh
Post a Comment